Categorieën
Levenslessen

Uitten van emoties

Ieder mens heeft emoties en het is goed om wat je beweegt aan de ander te vertellen. Hoe doe je dat? Een gevoelig onderwerp!

Voordat je dit artikel leest is het van belang om de aanwezigheid van emoties te begrijpen en hoe je hiermee om kan gaan. Emoties kunnen je overvallen. Lees in voorbereiding dit artikel; het maakt deel uit van dat je jezelf leert kennen.

Wanneer we onze emoties aan elkaar uitten, verdiepen relaties, groeit onze verbondenheid en begrip voor elkaar. Het begrijpen van elkaars emoties maakt dat we ons minder eenzaam voelen. We hebben elkaar nodig.

Emoties geven aan dat er iets indruk op je maakt. Elke emotie kent zijn eigen uitingsvorm, maar is ook afhankelijk van de persoon. Sommige mensen die boos zijn, uitten zich dat meteen in verbaal geweld, agressie en/of zelfs rood aanlopen. Anderen mensen worden heel stil en trekken zich terug, terwijl ze ook boos zijn.

Bij emoties van verdriet, teleurstelling en/of gevoelens van eenzaamheid zie je hetzelfde als bij andere emoties. De ene kan daar goed uiting aan geven, de ander helemaal niet en wordt verlegen.

Het uitten van je emoties is goed, maar heeft een belangrijke keerzijde. Wanneer je het gevoel hebt om je emoties te gaan uitten, betekent dat vaak dat het gedrag van de ander je heeft geraakt. Wanneer je dit aan een ander dan die persoon wil uitten is dat weer anders dan dat je het aan de persoon zelf wil vertellen.

Wanneer je je emoties zoals boosheid, irritaties en teleurstellingen aan de ander vertelt, kan dat heel confronterend voor de ander zijn. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat de ander dat begrijpt en er goed mee kan omgaan. Wanneer je de emotie zelf op dat moment nog ervaart (bijvoorbeeld boosheid), dan bestaat de kans dat je naast de reden van de boosheid, je dit zo heftig brengt, dat de ander hiervan schrikt en je boosheid niet begrijpt. Je emotie komt dan te heftig over en dan mist het zijn doel.

Het kan zijn dat de persoonlijkheid van de ander jouw emotie te confronterend vindt en (tijdelijk) afstand van je neemt. Dit hoeft overigens niet erg te zijn, maar realiseer je je dat een ander reageert op je wanneer je je emoties uit.

Algemeen gesteld; het is goed om je emoties te uitten. Enige zelfbeheersing is gewenst en… oefening baart kunst. Wanneer het gesprek niet goed is gegaan, kun je er altijd op terugkomen en aangeven dat je het opnieuw, maar passender wil zeggen! Wees niet te trots om soms terug te komen op iets wanneer het zijn doel niet heeft bereikt.

  • Probeer het gesprek aan te gaan op het moment wanneer je de emotie zelf niet meer voelt, maar wel goed kan verwoorden.
  • Bespreek het eerst met een ander, zodat hij/zij je kan helpen om te komen tot een goede verwoording.
  • Houd rekening met de reactie van de ander, wees daar bewust van. Neem jezelf serieus, maak het niet te klein, maar ook niet groter zodat je relatie met de ander beschadigd.

Wijsheid en fijngevoeligheid toegewenst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *