Categorieën
Levenslessen Wetenschappelijke link

De Eenzaamheid voorbij?

Je kan eenzaam zijn wanneer je alleen bent, of bij je partner, bij vrienden en ook in een groep. Dit artikel is bedoelt om je te vertellen dat je niet alleen bent! Dat geloven is de eerste stap om de eenzaamheid voorbij te streven. Moed toegewenst!

Het ingewikkelde van dit onderwerp is, is dat ik je graag een hand wil toereiken om je minder eenzaam te laten voelen, maar weet dat dit niet zo eenvoudig werkt. Laat me weten wat er in je omgaat.

Wanneer je je eenzaamheid voelt, dan is het niet eenvoudig is om dat gevoel te negeren. Een eenzaam iemand herkent de niet-eenzame en kan naast zijn eenzame gevoel ook nog het niet-zielig-bevonden-willen-worden-gevoel erbij krijgen.

Eenzaamheid wordt ervaren omdat de mens nu eenmaal relationeel in elkaar zit. We hebben elkaar nodig, het gemis van elkaar maakt dat je je alleen of eenzaam voelt.

Kan je je ooit niet meer eenzaam voelen? Jazeker, de weg van afscheid van eenzaamheid kan lang zijn, maar het is mogelijk. Eenzaamheid is ontstaan en kan dus ook weer verdwijnen. Heb vertrouwen!

Voel je je eenzaam omdat je geen mensen kent? Probeer dan eens via een website over eenzaamheid met een vrijwilliger in contact te komen. Of je kan iemand meteen benaderen door te chatten / bellen of e-mailen.

Voel je je eenzaam omdat je een verlies van een dierbare hebt te verwerken? Of ben je op een andere wijze buitengesloten van mensen met wie eerder een goede relatie hebt gehad? Lees dan eens deze website, je kan meteen actie ondernemen en contact leggen. Realiseer dat het verwerken van verlieservaringen tijd kosten, maar tijdelijke van aard zijn. Dat maakt het niet minder hevig en eenzaamheid. Heb je een goede vriend/vriendin? Bel hem/haar op, vertel hoe je je voelt, het lucht op, het is een eerste stap.

Voel je je eenzaam omdat je je gevoel van betekenis bent verloren? De betekenis die je voor je omgeving bent is misschien door omstandigheden beschadigd geraakt of verloren gegaan. Ingewikkelde vragen blijven komen; wie ziet mij? wie begrijpt mij? ik voel me niet begrepen, anderen begrijpen mij niet. Ik ben de enige, wie zit er nog op mij te wachten? Antwoorden op deze vragen, zorgen opnieuw voor andere vragen. Wanneer je niet oppast kom je in een vicieuze cirkel, hoe langer en dieper je dit denkt, des te moeilijker het is om hier weer uit te komen.

Eenzaam maar niet alleen, ik hoop dat weet dat je niet enige bent; veel mensen hebben dit gevoel. Ondanks het gevoel dat niemand je begrijpt en/of je helemaal geen zin hebt om uit je eenzame gevoel te stappen, is het toch goed om dat alleen al aan iemand te vertellen. Misschien begrijpt de ander dit niet, dat zou jammer zijn, misschien moet je ook nog iemand anders je gevoel vertellen. Voor wat het waard is, ik ben nieuwsgierig wat er in je omgaat; dit helpt mij om anderen nog beter te kunnen steunen. Schrijf het gerust van je af en laat het me weten.

Moed en wijsheid toegewenst.

“Ik sloot vriendschap met mijn eenzaamheid. Want als je kwaad blijft, geeft je
eenzaamheid je nog een zetje mee de put in en krijg je er
steeds meer last van.”
Achmed op Eenzaam.nl

Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke beleving en het lezen van “Eén tegen eenzaamheid – Actieprogramma VWS 2022-2025”; in plaats vanuit theoretisch perspectief met veel inhoud en verklaring, dit artikel vanuit mijn eigen beleving geschreven. Mijn basisgevoel is betekenisloosheid. Ik probeer vriendschap te sluiten met mijn eenzaamheid!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *