Categorieën
Levensprincipes

De mens is relationeel; we hebben elkaar nodig!

Soms heb je van die dagen dat je de behoefte hebt om bij vrienden te zijn. Je hebt ze gewoon ff nodig. Waarom is dat en hoe doe je dat? Een handreiking.

Wanneer je het gevoel hebt om iemand op te zoeken, dan is dat heel positief. De mens is een relationeel wezen. We hebben elkaar nodig, door onze relaties met anderen worden we als mens rijker. We ontvangen steun op momenten wanneer we dat nodig hebben. Onze vriendschappen met anderen, leveren niet alleen een goed gevoel op; maar geven ook daarmee het leven van de ander betekenis.

Hallo, ik heb iemand nodig! Mijn hoop is dat je dit artikel niet leest vanuit eenzaamheid, de kans is echter wel groot. Eenzaamheid staat in de weg om naar buiten te treden.

  • Ik ben de enige met dit probleem, de ander begrijpt dit niet.
  • Ik wil niet tot last zijn, niemand zit op mij te wachten.
  • Ik wil niet alleen ontvangen, ik wil ook geven; dat lukt nu niet, misschien later wel.

Het is belangrijk om te beseffen dat een gedeelte van deze gedachten kloppen. Dat is de reden waarom je daaraan vasthoud. Je kan je dus inleven in de ander. Je kan inschatten wat ze wel of niet voor je kunnen betekenen. Probeer het niet voor een ander in te vullen!

Het deel wat klopt zorgt ervoor dat je niet stilstaat bij het deel wat niet klopt. De mens is niet gemaakt om alleen te zijn. Ook al kan de ander je niet helpen bij je specifiek probleem, het delen maakt dat je er niet meer alleen voor staat. Een goede vriend zal je omarmen, want jij geeft hem betekenis op het moment wanneer jij je worsteling/probleem deelt. Door te delen ben je de ander niet tot “last”, maar je geeft betekenis. Je hebt nu de kans om hier vorm aan te geven.

Hallo, ik heb iemand nodig; top! Je staat op het punt om een vriendschap te verdiepen, de betekenis aan het leven van en ander te geven en je staat er niet meer alleen op; dus bel die persoon op, stuur een app… en durf! Je leven wordt er rijker van.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *