Categorieën
Levenslessen

Mag het een keer anders gaan?

Je zit vast, het gevoel dat het je allemaal overkomt. Vaak kun je niet een ander veranderen, dit artikel een handreiking om weer grip te krijgen door zelf te veranderen.

Veel zaken in het leven zijn voorspelbaar. Uitspraken zoals; “dat heb ik weer” of “het gaat altijd zo” komen je misschien wel bekend voor.

Wanneer je in een vervelende situatie zit en de ander “doet niets”. Of je zou wel eens iets anders willen, maar het lukt niet, lees dan verder. Hopelijk geeft het je inzicht en helpt het je.

Het is belangrijk om te realiseren dat heel veel situaties zijn ontstaan uit gewoonten of tradities. Ook al leven we in een tijd waarin veel tradities veranderen, kost dit vaak tijd en ook bewustwording. Zo zitten wij ook als persoon in elkaar, veel van wat doen en denken komen voort uit ons eigen aangeleerde wijze van doen en denken.

Onze opvoeding en levenservaring (inclusief opleidingen) heeft ons geleerd om relaties aan te gaan en taken op te pakken. Het heeft voor een deel bepaald wanneer we ons gelukkig voelen of juist gefrustreerd raken. We hebben geleerd om hiermee om wel of niet goed mee om te gaan. Dit geldt niet alleen voor ons, maar ook voor de ander.

We kunnen de ander niet (dwingen om te) veranderen. Je bent wel in staat om zelf te veranderen en dat gaat resultaat geven. Jij bent ook onderdeel van de situatie, dus wanneer de ander niets doet of kan, dan ben jij de enige die de situatie kan veranderen.

Soms lukt het om zelfstandig een gewoonte / patroon / situatie te doorbreken. Wanneer dit al een geruime tijd bestaat, betekent vaak dat je er zelf niet uitkomt, voel je vrij om een ander te vragen. Het is niet erg om een een ander nodig te hebben. Het ultieme doel; rust in je hoofd en in balans met je omgeving.

Om tot een verandering te komen, doorloop de onderstaande stappen.

1. Wat is nu werkelijk het probleem (niet de frustraties of gebrek van de ander), benoem dit en bespreek/schrijf het op!
2. Ken je jezelf? Je geschiedenis? Wat is je wel geleerd of juist niet? Waar voel je je comfortabel bij? Wat kan je niet goed? Zijn er verslavingen of onuitgesproken zaken uit je gezin van herkomst? Wat past wel/niet bij je? Ben je een doener of een denker? Welke aanpak zou bij jou passen? Bespreek/schrijf dit op.
3. Ben je in staat om emoties er te laten zijn zonder dat je daarop naar een reageert? Tijd nemen om te voelen, boosheid, verdriet te hebben, gefrustreerd te zijn; zonder dat je daar naar een ander toe op (af)reageert. Schrijf de emoties (niet de frustraties of gebrek van de ander) op die je voelt wanneer je aan de situatie/ander/jezelf denkt.
4. Probeer een lijst te maken met a. wat je wenst b. wat je op dit moment voelt over die situatie c. wat zou jij kunnen doen om de situatie te veranderen? (inclusief dat jij iets doet voor de ander, verlies accepteren, afscheid nemen, procedure starten)
5. Ga onderweg! Het vergt oefening; voor je het weet reageer je weer vanuit je gevoel en emoties. Wees geduldig, stel je eigen doel, maak een stappenplan en voer deze uit. Zodra je aanpak anders is dan voorheen, voelt dat onwennig. Dit geeft weer andere emoties, maar houd vast aan je plan en bespreek je gevoelens op een ander moment/persoon. Daarom is een vertrouweling best handig; dan kun je bespreken of je op de goede weg zit. Succes, veranderingen gaan komen!

Hulp nodig en/of vragen? Neem gerust contact op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *